Alles wat je moet weten over mondkapjes

Alles wat je moet weten over mondkapjes

Mondkapjes zijn inmiddels niet meer weg te denken in onze samenleving. Ze zijn verplicht in het ov, winkels en meer. Tegenwoordig adviseert de Nederlandse overheid om overal waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden medische mondkapjes te gaan dragen in plaats van de stoffen en niet-medische mondkapjes. Wil je weten welke verschillende soorten mondkapjes er zijn, wanneer je welke nodig hebt en hoe je mondkapjes op een juiste manier draagt? Lees dan vooral verder.

Welke soorten mondkapjes zijn er?

Er zijn diverse soorten mondkapjes van elkaar te onderscheiden. Hierbij zijn er drie hoofdtypen: medische mondkapjes, FFP-mondkapjes en niet-medische mondkapjes. Hieronder zullen we elk type mondkapje verder toelichten.

Medische mondkapjes

De medische mondkapjes worden normaliter gebruikt in de gezondheidszorg.  Maar worden momenteel ook geadviseerd door de Nederlandse overheid om overal waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden te dragen. Er zijn drie verschillende typen medische mondkapjes: Type I, II en IIR. Het type heeft te maken met het percentage dat aangeeft hoeveel bacteriën bevattende druppeltjes van de drager het mondkapje tegenhoudt.

  • Type I: heeft een bacteriefiltervermogen van ten minste 95%
  • Type II: heeft een bacteriefiltervermogen van ten minste 98%
  • Type IIR: heeft een bacteriefiltervermogen van ten minste 98% en zijn bovendien ook vloeistofbestendig. Type IIR mondkapjes zijn bestand tegen een spatdruk van ten minste 16 kPa.

FFP-mondkapjes

FFP-mondkapjes zijn mondkapjes die de neus en mond volledig bedekken, dankzij de vorm sluiten ze zeer nauw aan op het gezicht waardoor het zorgt voor een betere afdichting dan de medische mondkapjes. De meeste modellen FFP-mondkapjes hebben een neusbeugel, waardoor het mondkapje goed aan de vorm van het gezicht kan worden aangepast. Er zijn drie verschillende klassen FFP-mondkapjes van elkaar te onderscheiden: FFP1, FFP2 en FFP3. De klasse geeft hierbij aan hoe goed het mondkapje filtert bij schadelijke stoffen.

  • FFP1 mondkapjes houden 80% van de deeltjes tegen
  • FFP2 mondkapjes houden 94% van de deeltjes tegen
  • FFP3 mondkapjes houden 99% van de deeltjes tegen

Daarnaast zijn er FFP-mondkapjes beschikbaar met en zonder ventiel. Wij raden aan om te kiezen voor een mondkapje zonder ventiel, omdat door het ventiel het ademen dan misschien makkelijker wordt gemaakt, maar de uitgeademde lucht wordt ongefilterd aan de buitenlucht afgegeven waardoor het zorgt voor een infectierisico.

Niet-medische mondkapjes

Als laatste soort heb je nog de niet-medische mondkapjes, deze werden veelal gebruikt in het dagelijks leven tijdens corona, maar worden momenteel afgeraden door de Nederlandse overheid.

Hoe draag je een mondkapje op de juiste manier?

Naast het belang van het kiezen voor het juiste mondkapje, is het ook belangrijk om het mondkapje op een juiste manier op te doen. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

  1. Was je handen minimaal 20 seconden of desinfecteer je handen voordat je het mondkapje aanraakt.
  2. Check het mondkapje om zeker te weten dat het niet beschadigd is.
  3. Zorg ervoor dat de gekleurde kant van het mondkapje aan de buitenkant zit.
  4. Zoek de metalen strip en plaats deze over de neusbrug.
  5. Bevestig de elastiekjes achter de oren.
  6. Zorg ervoor dat de neus en mond volledig afgedekt zijn.
  7. Druk op de metalen strip om de vorm van het mondkapje aan te passen.
  8. Draag het masker maximaal 3 uur of vervang het als het vochtig wordt.
  9. Raak tijdens gebruik het mondkapje niet aan, tenzij je handen gedesinfecteerd zijn.
  10. Verwijder het mondkapje door de elastiekjes achter de oren te verwijderen.
  11. Zodra het mondkapje af is dient dit weggegooid te worden. Raak hierbij de voorkant niet aan.
  12. Was je handen minimaal 20 seconden of desinfecteer je handen na het weggooien van het mondkapje.

Bekijk ook ons aanbod aan mondkapjes. Heb je nog vragen naar aanleiding van onze blog neem dan contact op met onze klantenservice via 085 890 1512 of stuur een mail naar klantenservice@medichainmedisch.nl.

Gepubliceerd op: 19 januari | Terug