Nitril, latex of vinyl handschoenen?

Nitril, latex of vinyl handschoenen?

Disposable handschoenen zijn een essentieel hulpmiddel en, vooral door de huidige pandemie, is de vraag naar wegwerphandschoenen het afgelopen jaar enorm gestegen. Door het dragen van handschoenen bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je patiënten en collega’s tegen het overbrengen van ziekteverwekkers. Wegwerphandschoenen zijn beschikbaar in vele verschillende materialen, maten en kleuren, inclusief verschillende specifieke eigenschappen om rekening mee te houden. Elk van deze materialen is voorzien van kenmerkende eigenschappen die het type handschoen wel of niet geschikt maakt voor gebruik in combinatie met bepaalde middelen of werkzaamheden. Het is dan ook erg belangrijk dat je precies weet welk type handschoen perfect voor jou geschikt is. In dit blog vertellen we je alles over de verschillende materialen en voorzien we je van extra informatie. Zo helpen we je bij het maken van de juiste keuze en weet je precies wat je nodig hebt!  

Nitril handschoenen

Nitril handschoenen zijn latexvrij, gemaakt van synthetisch rubber, zijn erg comfortabel en kunnen voor de meest uiteenlopende werkzaamheden worden ingezet. De handschoenen staan bekend als een uitstekend alternatief voor mensen met een latex-allergie en zijn daardoor erg populair. Dit type handschoen wordt voornamelijk gebruikt als onderzoekshandschoen en biedt een betrouwbare mix van goede souplesse, bescherming en comfort.

De handschoen zorgt voor een verbeterede tastgevoeligheid, optimale grip, ook bij natte handelingen, en optimale bescherming. Dit type handschoen heeft een verbeterde levensduur ten opzichte van de latex handschoen, omdat de nitril handschoen sterker is. Het is belangrijk om te weten dat nitril handschoenen niet bestendig zijn tegen stikstof, ketonen en oxiderende zuren en dat deze handschoenen kunnen scheuren wanneer er een gaatje in zit. Op onze website vind je verschillende varianten nitril handschoenen.

Het werkgebied van nitril handschoenen;

 - Omgaan met voedsel en chemische stoffen
 - Snelle uitvoering van reinigingswerkzaamheden
 - Verzorgende werkzaamheden en werkzaamheden met lichaamsvloeistoffen, zoals bloed
 - Omgang met geneesmiddelen

Latex handschoenen

De latex handschoen beschikt over een aantal goede eigenschappen, wat deze disposable handschoen dan ook populair maakt onder zorgmedewerkers. Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber en beschikken over een perfecte pasvorm, aangezien de handschoenen sterk en zeer elastisch zijn. Dit type handschoen wordt voornamelijk gebruikt als poedervrije operatiehandschoen en beschikt over uitzonderlijke grip, uitstekende tasteigenschappen en prima comfort.

Nadelig is dat latex handschoenen niet gecombineerd kunnen worden met vetten, oliën of cytostatica en dat gaatjes niet zozeer opvallen, aangezien deze gemaskeerd worden door de elasticiteit van de handschoen. Dit kan gevolgen hebben voor mensen die werken met chemicaliën of micro-organismen.

Het werkgebied van latex handschoenen;

- Verzorgende werkzaamheden en werkzaamheden met lichaamsvloeistoffen zoals bloed
- Omgang met voedsel
- Snelle uitvoering van reinigingswerkzaamheden zonder agressieve chemische stoffen

Vinyl handschoenen

De laatste optie, vinyl handschoenen, zijn latexvrij en worden gemaakt van soepel PVC en worden vaak als alternatief van de eerdergenoemde soorten handschoenen gebruikt. De vinyl handschoen dient voornamelijk als onderzoekhandschoen bij medisch gebruik en zorgt voor de bescherming van de patiënt en gebruiker. De handschoenen hebben een goede pasvorm, zijn van hoogwaardige kwaliteit, en niet geheel onbelangrijk, ook nog eens de goedkoopste variant. Aangezien vinyl een stuk kwetsbaarder is, gaat de vinyl handschoen een stuk minder lang mee. Dat maakt de vinyl handschoen een ideale optie in een werkomgeving waar handschoenen regelmatig vernieuwd moeten worden.

Verder zijn de vinyl handschoenen niet geschikt voor het werken met chemicaliën of werkzaamheden waarbij micro-organismen kunnen worden overgedragen. Dit komt omdat de disposable handschoenen erg dun zijn en hier dan ook het minst goed bestand tegen zijn. Wel zijn deze handschoenen, in tegenstelling tot latex handschoenen, bestand tegen vetten, oliën en zuren. Verschillende vinyl handschoenen zijn terug te vinden in onze webshop.

Het werkgebied van vinyl handschoenen;

- Snelle uitvoering van reinigingswerkzaamheden zonder agressieve chemische stoffen
- Omgang met vetarm voedsel

Het bepalen van de juiste handschoenmaat

Om de juiste werking van disposable handschoenen te ervaren, is het van belang om te weten welke maat voor jou de juiste is. Dit doe je door je handpalm van links naar rechts te meten. Het aantal centimeters geeft hierbij de maat aan. Zie de tabel hieronder voor een toelichting.

 

Nu je helemaal bij bent op het gebied van disposable handschoenen, kan je nog makkelijker de juiste keuze maken bij een volgende bestelling. Bekijk  ons handschoenenassortiment voor meer informatie en het bestellen van jouw ideale disposable handschoenen. Heb je toch nog onbeantwoorde vragen, of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze Customer Service via 085 - 890 1512 of klantenservice@medichainmedisch.nl.

Nitril handschoenen staan bekend als een uitstekend alternatief voor mensen met een latex-allergie en zijn erg populair. De handschoenen zijn latexvrij en gemaakt van synthetisch rubber. Nitril handschoenen zijn erg comfortabel en kunnen voor de meest uiteenlopende werkzaamheden worden ingezet. Dit type handschoen wordt voornamelijk gebruikt als onderzoekshandschoen en biedt een betrouwbare mix van goede souplesse, bescherming en comfort. 
Nitril handschoenen staan bekend als een uitstekend alternatief voor mensen met een latex-allergie en zijn erg populair. De handschoenen zijn latexvrij en gemaakt van synthetisch rubber. Nitril handschoenen zijn erg comfortabel en kunnen voor de meest uiteenlopende werkzaamheden worden ingezet. Dit type handschoen wordt voornamelijk gebruikt als onderzoekshandschoen en biedt een betrouwbare mix van goede souplesse, bescherming en comfort. 

| Gepubliceerd op: 01 december | Terug