AED / Reanimatie

Op jaarbasis krijgen zo'n 15.000 tot 16.000 Nederlanders een hartstilstand. Om de overlevingskans van slachtoffers te verhogen wordt er al bijna meer dan 100 jaar gewerkt aan de AED. Dit apparaat zorgt voor elektronische schokken die het hartritme weer op orde krijgen. Je vindt ze vaak in openbare ruimtes, zoals stations en scholen, maar ook op bedrijven en in sommige gevallen zelfs in huizen. Bij Medichain Medisch vindt je alles omtrent Automatische Externe Defibrilators, van complete sets tot toebehoren.

Wat is een AED?

Een AED, beter bekend als Automatische Externe Defibrillator, wordt ingezet op het moment dat een persoon een hartstilstand krijgt en nog niet helemaal stil staat. Hiermee bedoelen we dat het hart nog klopt alleen niet meer bloed rondpompt. Door een AED te gebruik zorg je ervoor dat met elektrische schokken het hart zich weer op normale hartslag herstelt.

De verschillende AED's

Er hebben sinds de uitvinding van de defibrilator in 1932 heel wat ontwikkelingen plaatsgevonden. Zo zijn er bijvoorbeeld automatische, maar ook semi-automatische AED's verkrijgbaar. Bij een automatische AED hoef je in principe niets te doen qua bediening, de defibrilator regelt alles zelf via het automatische systeem. Een semi-automatische AED daarentegen moet voor een deel bestuurd worden door de hulpverlener. Door te drukken op de knop wordt er een schok gegeven aan de patiënt. Gelukkig hoef je hierbij niet na te denken wanneer, want dat weergeeft het apparaat zelf. 

Er is geen goed of fout wanneer je voor een automatische of semi-automatische defibrilator gaat. Voor hulpverleners zonder ervaring is een volledige automatische AED vaak veiliger. Heb je al wel ervaring? Neem dan de touwtjes zelf in handen door te kiezen voor een semi-automatische AED waardoor je net wat meer controle hebt.

Hoeveel kost een AED?

De kosten van een AED verschillen enorm, gemiddeld ben je tussen de €1.000,- en €2.500,- kwijt voor een goede AED. Bij Medichain Medisch vind je defibrilators rond de €1.500 van het merk Lifeline. Dit merk biedt losse AED's, maar ook complete paketten en toebehoren aan.