Verkoudheid: Wat te doen in het snotterseizoen?

Verkoudheid: Wat te doen in het snotterseizoen?

De winter is in aantocht, dat betekent dat het weer tijd is voor het snotterseizoen. Steeds meer mensen beginnen verkouden te worden. Veel mensen denken dat verkoudheid een gevolg is van de dalende temperaturen, maar een verkoudheid is het gevolg van een virus. Wil je weten wat de symptomen zijn van verkoudheid, hoe je het kan voorkomen, wanneer je een arts moet inschakelen en wat je er tegen kan doen? Lees dan vooral verder.

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Bij een verkoudheid is het slijmvlies (huid met een laagje slijm) in je neus, bijholten en keel ontstoken.

Wat zijn de symptomen van verkoudheid?

Wanneer je last hebt van een verkoudheid kun je last hebben van de volgende symptomen:        

  • Verstopte neus         
  • Niezen         
  • Hoesten   
  • Keelpijn     
  • Oorpijn     
  • Oorsuizen   
  • Minder smaak- en reukvermogen

Hoe lang duurt een verkoudheid?

De ergste klachten van een verkoudheid zijn over het algemeen genomen na een week verdwenen. Het hoesten, snotteren en niezen kan nog wel een aantal weken duren. Een verkoudheid gaat vanzelf weer over, je hoeft hiervoor dus niet naar een huisarts. Mocht je last hebben van één van de volgende symptomen dan is het wel raadzaam om een arts te raadplegen:

  • Benauwdheid
  • Piepende ademhaling
  • Sufheid
  • Koorts (temperatuur boven 38 graden Celsius) die langer duurt dan 5 dagen
  • Als je je erg ziek of zwak voelt

Wat te doen tegen een verkoudheid?

Er zijn een aantal middelen die kunnen helpen tegen de verkoudheid. Wanneer je last hebt van een zere keel dan kan het pijnlijk zijn wanneer je slikt en ook kan je moeite hebben met slikken. Thee met honing of een hoestdrank kan hier tegen helpen. Met deze manier komt er een laagje in je keel wat een verzachtende werking heeft en je hierdoor makkelijker en met minder pijn kan slikken.

 

Een verstopte neus kan zorgen voor een vermindering van het smaak en reukvermogen. Ook kan een verstopte neus ervoor zorgen dat je moeite hebt met ademhalen. Vooral met het slapen is dit vervelend. Wanneer je last hebt van een verstopte neus dan kun je ook gebruik maken van een neusspray. De neusspray kan zwelling van het slijmvlies in de neus verminderen en helpt zodoende de neusgang vrij te houden. Met deze neusspray kun je dus gemakkelijker ademhalen. Pas op met het gebruik van menthol houdende producten bij kinderen onder de drie jaar. De menthol kan in het ergste geval laryngospasmen en zelfs ademstilstand veroorzaken.

 

Daarnaast kunnen de verkoudheidsklachten ook worden verminderd door te gaan stomen. Doe dit 3 keer per dag ongeveer een kwartier lang. Zorg ervoor dat je geen kokend heet water gebruikt, maar doe bijvoorbeeld warm water in een kom en ga er vervolgens boven zitten. Let op: jonge kinderen mogen niet stomen, omdat zij een extra groot risico lopen op verbranding.

Hoe kan een verkoudheid worden voorkomen?

Hygiëne is een zeer belangrijke factor bij het voorkomen van een verkoudheid. Zorg er dus voor dat je regelmatig je handen wast met zeep. Naast het handen wassen met zeep kan je er ook voor kiezen om je handen te desinfecteren met een handalcohol. Gebruik daarnaast een papieren zakdoek bij het niezen en om je neus te snuiten, zodat je kan voorkomen dat jij anderen aansteekt.

 

Bekijk ons aanbod aan artikelen die helpen tegen jouw verkoudheid. Heb je nog vragen naar aanleiding van onze blog neem dan contact met onze klantenservice op. Via 085 890 1512 of stuur een mail naar klantenservice@medichainmedisch.nl.

Gepubliceerd op: 20 december | Terug