Alles wat je moet weten over desinfectiemiddelen

Alles wat je moet weten over desinfectiemiddelen

In een tijd waarin hygiëne belangrijker is dan ooit, is kennis onmisbaar. Van huiselijke toepassingen tot professioneel gebruik: we nemen je mee door alles wat je moet weten over desinfectiemiddelen. Leer over de verschillende soorten, effectieve toepassingsmethoden en ontdek hoe deze eenvoudige, maar uiterst doeltreffende producten bijdragen aan een gezondere en schonere omgeving.

Wat is belangrijk bij hand- & huiddesinfectie?

Terwijl goed handenwassen altijd essentieel is geweest, hebben handdesinfectiemiddelen sinds maart 2020 veel aandacht gekregen. Tegenwoordig kom je bijna overal desinfectiezuilen tegen bij de ingang, klaar om je handen te verwennen met handgel of handdesinfectans. Maar het is niet zomaar een kwestie van wrijven en klaar. Het juiste alcoholpercentage en de juiste techniek zijn van vitaal belang. Volgens experts en het RIVM moeten hand- & huiddesinfectiemiddelen minimaal 80% alcohol bevatten om het coronavirus, en andere virussen, uit te schakelen én moeten de handen minimaal dertig seconden lang worden ingewreven met het infectiemiddel voor optimale werking. Wil je weten hoe je precies je handen wast? Op onze social media hebben we het voor je uitgelegd.

 

Instrumentendesinfectie is net zo belangrijk

Een cruciale stap in de wereld van hygiëne, vooral wanneer het gaat om medische instrumenten. Deze gespecialiseerde desinfectiemiddelen spelen een essentiële rol bij het schoonmaken en veilig houden van (medische) instrumenten. In tegenstelling tot hand- & huiddesinfectie is instrumentendesinfectie vaak minder agressief, aangezien veel instrumenten gevoelig zijn voor een hoog alcoholpercentage. Instrumentendesinfectiemiddelen zijn vaak beschikbaar als handige single-use wipes, waarmee je je instrumenten snel en eenvoudig kunt reinigen. Zo blijven je instrumenten schoon, veilig en vrij van virussen en bacteriën, voor zowel jou als je patiënt.

Efficiënt gebruik van oppervlaktedesinfectie

De laatste vorm van desinfectie is oppervlaktedesinfectie. De meest ideale oppervlaktedesinfectiemiddelen maken, net als hand- & huiddesinfectie, gebruik van minimaal 80% alcohol om virussen uit te schakelen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse vormen, elk geschikt voor specifieke situaties en oppervlaktes. Een pluspunt is dat deze middelen vaak reinigen en desinfecteren in één, waardoor schoonmaken efficiënter wordt:

  1. Spray: Ideaal voor snelle en gerichte desinfectie van oppervlakken zoals deurklinken en werkbladen. Zorgt voor een gelijkmatige dekking.
  2. Doekjes: Handig voor eenmalig gebruik, perfect voor het snel schoonmaken van kleinere oppervlakken of apparaten. Ze bieden gemak en precisie.
  3. Vloeistof: Veelzijdig en geschikt voor grotere oppervlakken. Kan direct worden aangebracht of gebruikt worden om doeken of sponzen te bevochtigen voor een grondige reiniging.

N-nummer verplicht

Met het oog op het eerdere tekort aan desinfectiemiddelen waren er tijdelijke versoepelingen in het gebruik. Maar vanaf maart 2021 vereist de Nationale wet- en regelgeving biociden dat desinfectiemiddelen een N-nummer hebben. Maak een bewuste keuze voor veiligheid en naleving door te kiezen voor producten met een N-nummer.

Op zoek naar een breed, merkonafhankelijk assortiment van desinfectiemiddelen met het N-nummer? Bekijk dan ons desinfectiemiddelenassortiment!

| Gepubliceerd op: 01 december | Terug