Alles wat je moet weten over desinfectiemiddelen

Alles wat je moet weten over desinfectiemiddelen

Desinfectiemiddelen; al bijna anderhalf jaar horen ze in het rijtje van de meest gewilde producten ter wereld. Het middel, dat aan het begin van de coronapandemie nauwelijks te verkrijgen was, is gelukkig steeds beter beschikbaar en is verkrijgbaar in verschillende soorten en alcoholpercentages. Op het gebied van desinfectiemiddelen zijn er drie categorieën: hand- & huid-, instrumenten- en oppervlaktendesinfectiemiddelen. In dit blog lees je alles wat je moet weten over de verschillende soorten desinfectiemiddelen en de norm waar ze aan moeten voldoen.

Hand- & huiddesinfectie

Ondanks het feit dat goed handenwassen ook voldoende is, zijn vooral handdesinfectiemiddelen sinds maart 2020 enorm gewild. Vandaag de dag vind je namelijk op vrijwel elke openbare locatie bij binnenkomst een desinfectiezuil, zodat je jouw handen kan desinfecteren met handgel of handdesinfectans. Het is van groot belang dat het gebruikte desinfectiemiddel wel het juiste alcoholpercentage heeft en op de juiste manier gebruikt wordt. Volgens experts en het RIVM moeten hand- & huiddesinfectiemiddelen minimaal 80% alcohol bevatten om het coronavirus, en andere virussen, uit te schakelen én moeten de handen minimaal dertig seconden lang worden ingewreven met het infectiemiddel voor optimale werking.

Instrumentendesinfectie

Ook bij het schoonmaken van (medische) instrumenten zijn desinfectiemiddelen essentieel. Voor dit doel bestaat er speciaal instrumentendesinfectiemiddel. Deze desinfectiemiddelen zijn vaak minder agressief dan de eerdergenoemde hand- & huiddesinfectie, omdat veel instrumenten niet tegen een hoog alcoholpercentage kunnen. Vaak zijn de instrumentendesinfectiemiddelen verkrijgbaar in handige single-use wipes, waarmee je je instrumenten eenvoudig en snel kan schoonmaken. Op die manier blijven je instrumenten schoon, veilig en virus- en bacterievrij voor zowel jezelf als je patiënt.

Oppervlaktedesinfectie

De laatste vorm van desinfectie is oppervlaktedesinfectie. De meest ideale oppervlaktedesinfectiemiddelen maken, net als hand- & huiddesinfectie gebruik van minimaal 80% alcohol om virussen uit te schakelen. Dit desinfectiemiddel is breed inzetbaar en is beschikbaar in vloeibare, spray, foam en wipes-vorm. Daardoor kan je altijd een variant vinden die het best past in jouw situatie. Het mooie aan oppervlaktedesinfectiemiddelen is het feit dat het vaak werkt als een reinigings- en desinfectiemiddel in één, wat tijd en moeite bespaart tijdens de schoonmaak.

N-nummer

Door een grootschalig tekort aan desinfectiemiddelen heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het afgelopen jaar vrijstellingen en ruimer gebruik van desinfectiemiddelen tijdelijk toegekend. Dit zorgde ervoor dat er meer desinfectiemiddelen beschikbaar waren, om aan de gigantische vraag te kunnen voldoen. Maar, na bijna een jaar van vrijstellingen, is de huidige vraag dusdanig goed in te vullen, dat de vrijstellingen weer ingetrokken zijn. Sinds 4 maart 2021 mogen daarom, volgens de Nationale wet- en regelgeving biociden, alleen desinfectiemiddelen met een N-nummer, beoordeeld en uitgegeven door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), ingekocht, verkocht en gebruikt worden.

Op zoek naar een breed, merkonafhankelijk assortiment van desinfectiemiddelen? Bekijk hier dan snel ons desinfectiemiddelenassortiment! Hier vind je kwalitatief hoogwaardige desinfectiemiddelen, uitsluitend beoordeeld met het N-nummer.

Gepubliceerd op: 01 december | Terug