Wat doe je tegen insectenbeten?

Wat doe je tegen insectenbeten?

Met de komst van de zomer brengen we meer tijd buiten door om te genieten van de warmere temperaturen en de prachtige natuur. Helaas brengt dit seizoen ook een toename van insectenbeten met zich mee. Gelukkig zijn er enkele effectieve stappen die je kunt nemen om de jeuk, zwelling en irritatie die insectenbeten veroorzaken te verminderen. In deze blog delen we handige tips om je te helpen bij de behandeling van insectenbeten en het verminderen van ongemak.

Wat is een insectenbeet?

Wanneer je gebeten wordt door een insect zoals een mug, wesp, mier of teek, heb je te maken met een insectenbeet. Tijdens het bijten of steken van deze insecten wordt er een giftige stof in je huid geïnjecteerd, wat kan leiden tot jeuk, een bult en/of pijn. Deze insecten bijten of steken meestal uit zelfverdediging of om zichzelf en hun jongen te voeden.

Vaak zijn insectenbeten onschuldig, maar het kan wel ongemak veroorzaken, zoals jeuk, pijn en zwelling. Deze symptomen verminderen meestal vanzelf na enkele dagen. Helaas kan een insectenbeet soms een allergische reactie veroorzaken. Als er ernstige symptomen optreden, zoals flauwvallen, piepende ademhaling of bewusteloosheid, is het belangrijk om onmiddellijk alarm te slaan en 112 te bellen. Let ook goed op bij steken in de mond of keel om ervoor te zorgen dat de zwelling de luchttoevoer niet belemmert.

Wat kan je zelf doen tegen insectenbeten?

Gelukkig zijn er enkele stappen die je zelf kunt nemen om na een insectenbeet verlichting te bieden. We raden je bij twijfel wel aan om contact op te nemen met je huisarts voor persoonlijk advies. Lees hier wanneer het slim is om contact op te nemen met je huisarts. Hieronder vind je handige tips om insectenbeten zelf aan te pakken en te verzorgen.

Hoe behandel je een muggenbeet of mierenbeet?

Gewoonlijk voel je de steek van een mug of mier niet direct. Pas later realiseer je je dat je gestoken bent. Hoe merk je dat? Je ontwikkelt een bultje op je huid en het meest vervelende symptoom is de jeuk. Gelukkig kun je bij ons een anti-jeukmiddel kopen, zoals azaroncreme, om verlichting te krijgen.

Hoe behandel je een wespenbeet of bijenbeet?

Een steek van een bij of wesp kan erg vervelend zijn. Je ervaart direct pijn in je lichaam. Het is belangrijk om kalm te blijven en als je gestoken bent door een bij, meteen te controleren of de angel nog in je huid zit. Als dat het geval is, verwijder hem dan. Hier lees je hoe je dit veilig kunt doen. Een bijensteek veroorzaakt een aanzienlijke zwelling, terwijl een wesp een flinke bult kan veroorzaken. Om de zwelling en pijn te verminderen, kun je een koude, vochtige doek op de plek leggen. Dit kun je eenvoudig doen door bijvoorbeeld een zakdoek nat te maken met water of een theedoek onder de kraan te houden.

Hoe behandel je een dazenbeet?

De beet van de daas doet veel pijn en kan zorgen voor een bult die flink gaat jeuken. Om de jeuk dragelijker te maken kun je een anti jeukmiddel smeren. Ook is het goed om de wond te desinfecteren met wondontsmettingsmiddel en de zwelling verminderen door bijvoorbeeld een ice-pack tegen de beet te houden.

Hoe behandel je een tekenbeet?

Een tekenbeet is waarschijnlijk de meest herkenbare beet van alle insectenbeten omdat je het beestje nog op de huid ziet zitten. Een teek bijt zich vast en blijft dan zitten om zichzelf vol te zuigen met bloed. Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. In onze blog over tekenbeten gaan wij dieper in op hoe je dit veilig kunt doen.

Preventieve maatregelen tegen insectenbeten

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom delen we graag enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om de kans op insectenbeten te verkleinen:

  • Gebruik insectenwerende middelen: Breng insectenwerende middelen aan op blootgestelde delen van je lichaam. Dit helpt om insecten op afstand te houden.

  • Draag beschermende kleding: Bedek je huid zoveel mogelijk door het dragen van lange mouwen, lange mouwen, lange broeken en gesloten schoenen. Dit minimaliseert de blootstelling aan insectenbeten.

  • Vermijd gebieden met stilstaand water: Muggen verblijven graag dichtbij stilstaand water, dus vermijd plekken zoals moerassen, vijvers of plassen, waar ze vaak voorkomen.

  • Installeer horren: Plaats horren op ramen en deuren om te voorkomen dat insecten je huis binnendringen.

Met deze simpele tips kun je genieten van de buitenlucht zonder constant last te hebben van insectenbeten. Heb jij nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder. Volg ons vooral op Instagram en LinkedIn voor meer tips om je gezondheid op peil te houden!

| Gepubliceerd op: 07 augustus | Terug